Çizgi romanın bir şehir kültürü olduğu, karikatür dergilerindeki karikatür-çizgi roman ilişkisi, sinemadaki çizgi roman karakterleri, çizgi romanların sinema uyarlamaları ve filmlerin çizgi roman uyarlamalarından bahsedilmeye çalışıldı.
İşte sohbetten genel bir özet:
Ergün GÜNDÜZ söyleşide ana hatlarıyla çizgi romanın bir şehir kültürü ürünü olduğunu, bizim ülkemizde şehirleşmenin yavaş yavaş yerleşmesi sebebiyle hem alım satım hem de çizim açısından düzenin tam yerleşemediğini ifade etti.
Çizerlerin çektiği zorluk için kendinden örnek veren Gündüz, çizgi romanda 1 sayfa çizim yapmanın kendisinin 2 iş gününü aldığını, 70 sayfalık bir iş için 140 gün harcaması gerektiğini, bunun da yaşamını idame ettirebilmek için çok zor olduğunu anlattı.
Çizgi roman kahramanlarından bazılarının psikolojisine değinen, Gündüz, kahramanların bir nevi travma geçirdiklerini, bağımlılara benzediklerini, yaptıklarına sonradan pişman oldukları saptamasında bulunarak HULK ile Kurt adamı örnek verdi.
Genelde çizgi roman denince Teksas - Tommiks' in akla geldiğini, halbuki bunların 3. sınıf çizgi romanlar olduklarını belirtti.
Kendisinin çizgi roman dergiciliği konusunda geçmişte bir takım çalışmalarının olduğunu,
JOKER, AKREBİN GÖLGESİ ve RESİMLİ ROMAN’ı süreçlerini aktaran, Gündüz, son olarak sinemanın çizgi romandan yararlanma evresinin yerini çizgi romanın sinemadan yararlanma evresinin aldığından, film yapılan eserlerin hemen ardından çizgi roman şeklinde piyasaya sürüldüğünden bahsetti.
Özetleyen - Kemal Tepe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder