20 Kasım 2008 Perşembe

Bilim kurgudan Ar-Ge'ye


Edip ÖYMEN

JAPON çizgi roman (Manga, Anime) sanayi büyük bir “olay”: Bizim, haftalık çizgi öykü/karikatür dergilerinden çok çok farklı, katalog kalınlığında yayınlanan ciltler halinde... Yabancı ülkelerde kitapçılarda sadece Japon çizgi romanları için ayrı bölümler var.

Bu romanlar arasında 1979’dan beri istikrarlı bir şekilde yayınlanan “Gundam” serisi, bilimsel araştırma ve geliştirme konusu olacak.

Japonya’da aynı adla bir akademi kurulacak. Çeşitli üniversitelerden mühendis, astrofizikçi, doktor, antropolog, şehir planlamacısı, dilbilimci akademisyenler katılacak. Amaç? “Gundam”a konu olan olay ve olguları gerçek yaşama aktarma olanaklarını araştırmak. Efendim? Bir çizgi roman kurgusundan söz ediyoruz değil mi? Bir kurgunun neresi gerçek yaşama nasıl aktarılabilir acaba? İşte tam da bunu araştıracak akademi. “Gundam”ın yazarı 66 yaşındaki Yoshiyuki Tomino’nun uçucu yaratıcılığı, bilim dünyasına ilham verecek.
l Acaba gerçekten meteorlarda maden aranabilir mi?
l Acaba uzay kolonilerinde iktidar çekişmesi nasıl oluşur? Buna karşı ne yapılabilir?
l Acaba düşük yer çekimli sistemlerde güvenli giysi özellikleri nasıl iyileştirilir?
l Acaba yaşam destek sistemleri için de farklı çözümler bulabilir miyiz?
l Acaba nükleer güçle çalışan termal roketleri nasıl yapacağız?
Evet, Japon bilim adamları, bu dünyadan başka dünyalara gitmek zorunda kalacağımıza iyice inanmış olmalı ki “Gundam” türü fantastik bir uzay bilimkurgu romanından Ar-Ge eşelenmeye karar verdiler. Osaka Üniversitesi’nden Prof. Shinya Hashizume şöyle diyor: “Gundam’da konu edilen sorunlarla bir gün karşılaşacağız. Bunlar hakkında şimdiden araştırma yapmamızı yaşamsal önemde görüyorum. Japonya’da bilimsel araştırmanın acilen taze fikirlere ihtiyacı var.Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Shinichi Nakasuka: “Roman türü bir kurguyu incelemek, gelecek hakkında fikir geliştirmek için mükemmel bir yöntem. Bilim adamları kendilerini genellikle, sadece somut bilgiyle sınırlar. Çizgi romanlar ise, bilimle ilgisi olmayan insanların, ne kadar iyi fikirler üretebileceğini gösterir.” Kurgudan gerçeğe varılabilir mi? Gundam Akademisi tarafından düzenlenen ilk sempozyumda tartışılan konulardan biri bu soruya yanıt arıyor gibi: Nasıl bir uzay giysisi üretsek ki, bu giysi, atmosfere girince dahi yanmasa? Uzay gemisi pilotlarına (Kaptan Kirk?) nasıl bir kabin düzeni sağlasak ki, çarpışma anında hava yastığımsı bir düzenek devreye girse ve pilotları korusa? Epey uçuk görünen bu ham fikirlerle aslında şunu demek istiyorlar: Bilimsel araştırmaya da inovasyon şart. Sadece “bildiklerimiz”den hareketle yenilikçilik yaratamayız. Bilmediklerimizle Ar-Ge yapmamız lazım.

eoymen@bilgi.edu.tr


Kaynak - BT Haber

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails