15-20 Ekim tarihleri arasında yapılacak Frankfurt Kitap Fuarının Comic Center bölümünün konuk ülkesi Türkiye...
Bu çerçevede yapılacak etkinlikler için hazırlanan afişi katılımcı çizerlerin en genci olan Ersin Karabulut hazırlıyor.
Bilindiği gibi Frankfurt Kitap Fuarının ilk üç günü sadece yayıncılara yönelik gerçekleşiyor. Son iki gün halka açılıyor ve sadece Alman kitabevleri sınırlı ölçüde kitap satışı yapıyorlar. Bir başka deyişle dünyanın en büyük kitap fuarı sayılan oluşumun asıl amacı kitap değil yayın hakkı satışı oluyor...
Uluslararası yayıncılara yönelik olarak yapılacak kesinleşen-etkinlikler listesi şöyle:
15 Ekim saat 13:00'te Levent Cantek tarafından Türkiye'de çizgi roman konulu bir sunum yapılacak...
15 Ekim saat 16:00'da çeşitli ülkelerden altı editör ve akademisyenin katıldıği bir panelde Levent Cantek konuşmacı olarak yer alacak.
17 Ekim saat 13:00'te Kenan Yarar, Bülent Üstün, Ersin karabulut, Bahadır Baruter ve Ramize Erer'in katılımıyla bir sunum yapılacak. Çizer arkadaşların aralıklarla konuşacağı ama bir tema etrafında sürekli çizeceği sunum/gösterinin moderatörlüğünü Levent Cantek yapacak.
Biri sergi alanında diğeri konuk ülke standında olmak üzere iki ayrı sergi yer alacak. Sergi alanındaki panolar, halihazırda kitapları yayınlanan üreticilere ayrılacak olmasına karşın, standımızda yer alan sergi retrospektif nitelikli olarak başlangıcından günümüze yerli çizgi roman çalışmalarımızı içerecek.
Yine standımızda albüm/kitap olarak yayınlanan ve yayın hakkı pazarlanabilir çizgi romanlarımız sürekli olarak sunulacak.
Pazar günü yaklaşık 10 çizerin katılımıyla bir fanzin hazırlanacak ve o günün hatırası olarak ziyaretçilere dağıtılacak.
Cumartesi-Pazar günü etkinlikleri kesinleştikçe programa dahil edilecek.
Ve biz de duyuracağız. Sergi ve etkinliklerin kuratör ve danışmanlığını arkadaşımız Levent Cantek yaptığı için konuyla ilgili soru ve önerilere açık olduğumuzu duyuralım
1 yorum:
Merhabalar,
Frankfurt Ktap Fuarı gerçekten genel olarak çok güzeldi. Bu yıl fuarda Türkiye onur konuğu idi. Bu yüzden fuar alanındaki bütün salonlarda Türkiye ile ilgili etkinlikler bulmak da mümkündü. Ancak en hareketli ve kalabalık salonlardan biri de elbetteki çizgi romanların ve karikatüristlerin olduğu salon olan hall 3'tü. Gerçekten birçok Türk karikatürist ile tanışmak ve eşzamanlı çizimler yapmak, fikir alışverişinde bulunmak mümkün oldu. Ama bence asıl önemlisi bu salonda Türk çizgü romanları ile diğer ülkelerin çizgi romanları arasındaki farkı görmüş olduk. Bu anlamda çok kötü bir yerde olduğumuzu düşünmüyorum, bizim de gerçekten çok değerli ve yetenekli karikatüristlerimiz var. Ancak ülkemizde çizgi romanlara bakış açısı biraz sert. Özellikle çocuklar çizgi romanlardan uzak tutulmaya çalışılıyor. Çünkü bunları okumanın onları eğitimlerinden geri bırakacağı ve fazla hayalperest !! yapacağı sanılıyor. Ancak bulunduğumuz her uluslararası platformda görüyoruz ki özellikle Batı ülkelerinde çizgi romanlar aslında tam da eğitim amaçlı olarak kullanılıyorlar. Sanırım öncelikle bu tür önyargıları kırmamız gerekiyor.
Uluslarası bütün platformalarda çizgi romanlara yer verilmesi dileğiyle...
Yorum Gönder