23 Temmuz 2008 Çarşamba

TRANSFORMERS Movie / Sinema Araştırması

Transformers, 2007 yılında yayınlanacak Transformers isim hakkı ve oyuncaklarına dayalı bir aksiyon bilim kurgu filmidir. Yönetmenliğini Michael Bay ve sorumlu yapımcılığını da Steven Spielberg üstlenmişlerdir. Filmin başrolünde, uğrunda kahraman Otobotlar ile kötücül Deseptikonların savaştıkları yaşam kaynağı Allspark’ın haritasını keşfeden Sam Witwicky’yi canlandıran Shia LaBeouf bulunmaktadır. Bu projenin ortaya çıkışı, yapımcı Don Murphy ve Tom DeSanto’nun, internet üzerinden Otobotların lideri Optimus Prime’ı seslendiren Peter Cullen’i özgün çizgi filmin bitiminden 20 yıl sonra yeniden işe almaları yönünde destek veren hayranlar sayesinde olmuştur. Bu uyarlama Amerika’da 1986 yılında yayınlanan Transformers: The Movie filminden beri konusu olan ilk film olacaktır. Ancak bu filmin Transformers’lara kazandıracağı yeni estetik görünüm ile imtiyazlara yeni bir başlangıç getirmes hedeflenmektedir.
Dikkat, aşağıda film ile ilgili bilgiler, senaryo ve/veya film sonu ayrıntıları bulunmaktadır.
1800′lü yıllarda kutup bölgesinde Kaptan Archibald Witwicky dev bir buzul kütlesinde kazı yapmakta iken kırılmasına sebep olup uçuruma yuvarlanır ve kısmen buza gömülü bir robot elin üzerine düşer. Kendisini, Deseptikon lideri Megatron’un gözlerine bakarken bulur. Megatron Witwicky’nin gözlüklerine yaşam veren Allspark’ın konumunu gösteren bir harita dağlar. Bu gözlükler kuşaktan kuşağa aktarılarak, günümüzde Sam’in eline geçer. Başka bir yerde günümüzde Deseptikon Blackout (Karartma) Katar’daki bir Amerikan Hava Üssüne saldırır. Üssü yok ederken bilgi toplar ve Scorponok’u (Mekanik Akrep) serbest bırakır. Scorponok, Yüzbaşı Lennox ve özel harekat ekibini önce çölde, sonra da Lennox’un Deseptikonla savaşması için bir savaş jeti gönderen Pentagon’u aradığı bir kasabada kovalar. Sam Witwicky aslında Otobot Bumblebee (Balarısı) olan ilk arabasını satın alır. Bumblebee Sam’e Mikaela’yı kız arkadaşı olarak kazanmasında yardım eder. Otobotlar Archibald’ın gözlüklerini aramak üzere gelip Sam’in bahçesinde saklanırken, alçak Sektör 7, Sam’in evini işgale gelir. Film Barajda başlayıp Los Angeles de Otobot lideri Optimus Prime ile Deseptikon lideri Megatron’un yüz yüze gelmeleriyle sona eren bir savaş ile kapanır.


Oyuncular


* Shia LaBeouf, Sam Witwicky olarak
* Megan Fox, Mikaela olarak: Sam’in aşkı. Aynı zamanda babasından mekanik yetenkelerini miras almış.
* Peter Cullen, Optimus Prime’ın sesi: Otobotların lideri.
* Hugo Weaving, Megatron’un sesi: Deseptikon’ların lideri.
* Josh Duhamel, Lennox olarak: Katar’daki özel harekat ekibinin lideri.
* Tyrese Gibson, Epps olarak: Saldırı yöneticisi.
* Zack Ward, Donnelly olarak.
* John Turturro, Simmons olarak: Sektör 7′nin lideri, gizli bir hükümet grubu.
* Keith David, Barricade’in (Engel) sesi: Polis arabasına dönüşen Deseptikon savaşçısı.
* Jon Voight, Genek Sekreter Keller olarak.
* Kevin Dunn, “Sparkplug” Witwicky olarak: Sam’in babası.
* Julie White, bayan Witwicky olarak.
* Rachael Taylor, Maggie olarak.
* Bernie Mac, Bobby Bolivia olarak.
* Travis Van Winkle, Trent olarak.
* Anthony Anderson, Glenn Ross Dygert olarak.


Yapımcı Don Murphy internet sitesi üzerinden hayranların desteğini de alarak, seslendirme için oy çokluğu ile 1980′lerin çizgi filmindeki sanatçılara karar vermiştir. Michael Bay seslerdeki yaşlanmanın fark edilebileceğinden çekindiği için sanatçıları önce bir dinlemiştir. Çizgi filmdeki Optimus Prime’ın sesi Peter Cullen, Haziran 2006′da San Diego Comic-Con esnasında ilan edilmiştir. Cullen seslendirdiği bir diğer karakter olan Ironhide (Demirgizi) için de ilk iki dinlemenin birincisinde okuma yapmıştır. Mart 2007′de Megatron’u seslendirecek kişi olarak Hugo Weaving belirlenmiştir. Dizide seslendirmesini yapan Frank Wleker dinlenmiş ancak sesi fazla yaşlanmıştır. Yine de Welker Transformers video oyununda Megatron’u seslendirecektir.
Scatman Crothers (Jazz), Chris Latta (Starscream) ve Don Messick (Ratchet) gibi bazı sanatçılar merhum olduklarından o karakterler için yeni yeteneklere ihtiyaç duymaktadır. Üç rol için dinlemeye katılan ve her biri için iki ses üreten yeni bir sanatçı da Bryan Cox’tur. Ana çekimler esnasında, Transformers’lerin yerini alması ve oyuncuların çekimler esansında, hem fiziki olarak hem de diyalog içerisinde tepki verebilecekleri birinin olması amacıyla, Mark Ryan işe alınmış ve yapım sonrasında karakterler için doğaçlama da yapmıştır.


Yapım


Yapımcı Don Murphy yeni bir G.I. Joe filmi yapmaya niyetliyken, Irak savaşı sonrası 2003 yılında Hasbro ile Transformers filmi için telif hakları görüşmeleri yapmıştır. Tom DeSanto’nun X-Men filminde birkaç karakterin oluşmasına yardım etme tarzından etkilendiği için temel öyküyü yazmayı DeSanto’ya teklif etmiştir. Murphy’nin asıl amacı kavramın gerçek ihtimalleri üzerine bir film çekerek bunu bir felaket filmi ile karşılaştırmaktır. Kendi sitesinde filmi hayranların tartışmasına açarak, League Of Extraordinary Gentlemen’in (Muhteşem Kahramanlar) hayal kırıklığını tekrarlamayı engellemeye çalışmıştır. DeSanto bir öykü yaratmak amacıyla çizgi romanları ve çizgi filmi araştırmıştır. Transformers’ların robot olmalarının dışında insani yönleri ile çekici olduklarını ve filme Spielberg tarzı bir merak uyandırmanın yanında araba dönüşümünün nefes kesen görsel efektlerini katmak istediğini belirtmiştir.
DeSanto’nun ifadesi ile rastlantılı olarak 2004 yılında, DreamWorks’ten Steven Spielberg ve Lorenzo Di Bonaventura mülkü satın almışlardır. DreamWorks Yapımları Başkanı Adam Goodman filmin DreamWorks adına temel bir ticari imtiyaz sağlayabileceğini hissetmiştir.Spielberg’in kendisi ürün ile oyuncak ve çizgi filmlerini seven çocukları vasıtası ile tanışmıştır. DeSanto’nun öyküsünü uyarlaması için 4 Kasım 2004′te John Rogers senarist olarak işe alınmış, o da ilk taslağı Ocak 2005′te teslim etmiştir. Bir sonraki ay Roberto Orci ve Alex Kurtzman baştan başlamaları için göreve alınmışlardır. Her iki taraftaki Transformers’ları dörtten fazlaya genişletmişler ve denemeler yaparak bazı noktalarda Ravage (Yıkım) ile Arcee’yi eklemişlerdir ancak Arcee düşük hayran desteği yüzünden çıkarılmıştır. İlk taslak Sam ve Mikaela üzerine odaklanmış ve ikinci de daha askeri alanlara kayarak Transformers’lara diyaloglar verilmiştir. Spielberg filmin “bir genç ve arabası” üzerine olmasını istediğini belirterek Sam ve Bumblebee arasındaki ilişkiye odaklanılması yönünde katkıda bulunmuştur.
Yönetmen olarak Michael Bay ile görüşülmüş ancak “aptal bir oyuncak hikayesi” olduğu gerekçesi ile ret yanıtı alınmıştır. Genç iken Lucasfilm’de Raiders of the Lost Ark’ın başarısında yanıldığının farkına varıldığından bir “Transformers Eğitimi’nden” geçirilmiş ve Nisan 2005′te filmi yöneteceği duyurulmuştur. Haziran 2005′te, kavramsal tasarımlar yapılırken Uluslararası Comic-Con esnasında yayın tarihi ilan edilmiştir. 2005′teki yapım sürecinde yapımcı Lorenzo di Bonaventura, Optimus Prime’ın çizgi roman halinin bilgisayar ile oluşturulmuş halini aptalca bulmuştur. Bay’in yönetmenliği ileri kinematik ve gerçekçi mühendisliğe ağırlık veren bir estetik oluşturmaktadır. Bay, klasik kutu görünümünden sahte görüneceği gerekçesi ile uzaklaştığını belirtmiştir ve kütleyi daha çok parça ile yansıtarak daha güzel bir görüntü oluşturmaya yönelmiştir. Bir dönüşüm sırasında, kıpırdamayan kütlenin yokluğundan dolayı binlerce parça yer değiştirmektedir. Bonaventura, çizgi filmdeki gibi Optimus Prime’ın kaybolan dorsesi benzeri durumlardan kaçınabilmek için, dönüşümlerin hangi parçanın nereye gittiğinin matematiksel çözümlemesinden ibaret olduğunu vurgulamıştır. Tasarımlar aynı zamanda karakterlerin yabancı kökenlerine de gönderme yapmaktadır. KNB Effects ve Industrial Light and Magic tarafından yapılan en az beş yakın plan maket Transfoprmers’leri yansıtmaktadır.

Başka bir tasarım esnasında, Roberto Orci, “Neden araçlara dönüşebilen yabancılar, içinde seyahat etmek için bir araca gerek duysun?” diyerek başta John Rogers tarafından eklenmiş olan Otobot’ların uzay gemisini çıkarmıştır. Yerine doğal halleri kullanılmıştır. Bay aynı zamanda karakterleri, duygusal olarak daha girişken kılmak adına kamera merceğine benzer gözler tasarlamıştır.
Çekimler 22 Mayıs 2006′da başlamıştır. iki adet Bell Boeing CV-22 Osprey helikopteri (tim Amerikan ordusunda üç adet bulunmaktadır), New Mexico’daki Holloman Hava Üssünde 26 Mayıs’ta uçuş esnasında filme alınmıştır. Diğer askeri araçlar Holloman Hava Üssü ve yakınlarındaki White Sands Füze Bölgesinde kaydedilmişlerdir. 9 Haziran’da sektör 7′nin 52. Bölge’deki sahneleri için Hoover Barajında çekimler yapılmıştır. Ağutos’taki çekimler Pentagon içerisine odaklanırken, Los Angeles’teki yıkımın da kaydı sürdürülmüştür. Çekimler Kaliforniya’daki Rialto’da tamamlanmış ama açılmamış karayolu 210 üzerinde Alder caddesi ile Linden caddesi arasında yapılmıştır. Edwards AFB’deki kayıtlar 6 Eylül’de başlayıp 8 Eylül’de sona ermiştir. En son 5 Ekim’de sona eren Kutup ve Detroit çekimleri devam ederken, 24 Eylül’de yapım toparlanmıştır.
Bay filmin ilk halini 2007 yılbaşına yakın tamamlamıştır. Bu arada ILM efekt çalışmalarına 14 parçalık setlerin her bir karesi için 38 saatlik oluşturmalarla devam etmiştir. Müzikler henüz tamamlanmamış olmasına rağmen DeSanto, TV dizisinin açılış şarkısının orkestral halini istemektedir. Murphy “Bunu kullanmamamız için geri zekalı olmamız lazım” demiştir. 1986 filminde “Dare” ve “The Touch” şarkılarını seslendiren Stan Bush, film için bir şarkı bestelemektedir. MPAA tarafından filmin ilk haline Mart 2007′de, aksiyon sahnelerinin yoğunluğundan dolayı R düzeyi vermiştir. Spielberg filmin canlandırılmalı doğası gereği PG-13 için tartışmalarda bulunmuştur. Bay yapım sonrasında bile halen Transformers’lar için diyalog yazımına devam etmiştir.


Otobotlar


Tüm Otobotlar, değişken modlarının modern sunumlarına rağmen karakter olarak Nesil Bir yaratılışlarına dayanmaktadır. Optimus Prime hariç aşağıdakiler anlaşma gereği artık GM mülkiyetli araçlardır.
* Optimus Prime (Peterbuilt çekici kamyon): Murphy Optimus’u kendisine benzettikleri Kral Arthur ile özdeşleştirir. Robot hali bir kol silahı ve Beast Wars’taki Optimus Primal ile Transformers: Cybertron’daki Prime yaratılışına benzer geriye çekilebilen bir yüz maskesi barındırır. Değişken modu G2 ve Armada formlarına benzer, mavi üzerine kırmızı desenleri bulunan bir uzun burun çekici kamyondur. Optimus Prime G1′de düz burun bir kamyondur ama filmde uzun burunludur. Bay bunu düz burunun dönüşümde Prime’ın 7 metre olmasına sebep olacağı için yapmıştır. Lorenzo DiBonaventura Optimus’un robot halinde yaklaşık 9 metre, araç formunda ise yarı uzun burunlu olduğunu belirtmiştir. Ancak Mihael Bay Optimus’un 8,5 metre olduğunu söylemiştir. Optimus’un başının mavi hali kullanılmıştır.
Bumblebee (1974 Chevrolet Camaro, sonrasında aynı aracın 2008-2009 modeli olarak düzenlenmiştir): Bumblebee Otobotlar için Allspark’ı arayan bir izci ve insanlara en yakın Transformerdir. İlk arabasını almak isteyen Spike Witwicky tarafından satın alınır. Robot hali bilgisayar canlandırmasının yanında maket olarak da hazırlanmıştır. Bumblebee 5,1 metre boyundadır. Silahları kol topu ve omuz füzeleridir. Orjinal G1 yaratılışında Volkswagen Beetle olan Bumblebee, yapımcı Don Murphy’nin hayal kırıklığına yol açacak şekilde, yönetmen tarafından Aşk böceği Herbie ile karşılaştırılmasını engellemek amacıyla Camaro’ya dönüştürülmüştür. Bumblebee’nin ses düzeni savaşta zarar gördüğünden iletişimini teybinden çaldığı şarkılar sayesinde kurmaktadır. Kurtzman bunu E.T. ile Elliot’un karşılaşmalarında olduğu gibi diyaloga dayanmayan deneyimini vurgulamak için yapmıştır.
Jazz (Pontiac Solstice): Jazz, “eğer bir şeyi tarz ile yapamıyorsan, yapmaya değer değildir.” sözüne sadık yaşayan bir “rock-and-roll” karakterdir. 3,80 m boyundadır. G1 yaratılışına benzer olarak başında antenleri ve bir göz vizörü bulunmaktadır. Vizörü savaş modunun bir parçasıdır. Jazz kılıç ve kalkan kullanmaktadır.
Ironhide (GMC pikap): Optimus’un en eski arkadaşıdır. Bazı kovboy özellikleri taşımakta ve savaşa ilk atlan olmaktadır. Boyu 7.9 metredir ve kollarında silahları mevcuttur. Ironhide’ın savaş modunda bir yüz maskesi vardır. Senaryo gereği Ironhide Acree’nin yerine geçmiştir.
Ratchet (Arama Kurtarma Hummer H2): Ratchet’in rolü bilindik Otobot sıhhiyesidir. Boyu 7,3 metredir. Robot modu, karakterin klasik dizideki baş yüzgeçlerinden yoksundur. Silahları bir top ve bir baltadır.


Deseptikonlar


Deseptikonlar, Transformers’in farklı yaratılışlarının karmasıdır. Megatron ve Starscream (Yıldızçığlığı), G1 dahil birçok öyküde görünmüşlerdir. Frenzy (Cinnet) G1′dendir. Oysa diğerleri eski dizilerden gelen isimleri ile yei karakterlerdir. Değişken formları, Amrekian ordusu tarafından yönetmen Bay’e emanet verilen askeri yer ve hava araçlarıdır.

Megatron (Stealth tipi bombardıman uçağı): Megatron savaşın sebebini açıklamak amacıyla, Optimus Prime ile Allspark üzerinde egemenlik istemesinden önce Cybertron’u beraberce yönettiklerinin anlatıldığı geçmiş bilgileri ile sunulacaktır. Megatron, sektör 7 tarafından deaktive edilerek modern teknolojinin babası olarak kullanılmıştır. 10,3 metrelik boyu ile Otobotlardan daha büyüktür ev bir kol topu vardır. Megatron’un Cybertron görünütleri Don Murphy’nin baş yapısını değiştirmesine yol açmıştır. Savaş modu normal moda dönüştürülmüş ve “taçlı” yeni bir mod savaş modu olarak yaratılmıştır. Megatron’un bacaklarının bir maketi yapılmıştır. Transformers: Energon’da Megatronun değişken formu bir jet uçağı iken, en iyi bilinen hali G1′deki Walter P38′lik tabancaya dönüştüğü halidir. Bu, senaristlerin “Darth Vader’in kendi ışın kılıcına dönüşüp, başka birisinin onu sallamasına benzer” bir durum olduğunu düşünmelerinden dolayı değiştirilmiştir. Tom DeSanto, filmde Megatron’un dünyasal bir formu olacağını belirtmiştir.
Starscream (F-22 Raptor): Her zaman Megatron’u alt etmeye çalışmaktadır. Karşılıklı olarak gelenekselleşmiş bir birbirlerini hor görmeleri vardır. Megatron’un yokluğunda Deseptikon’ları Starscream yönetmektedir. Boyu 9,7 metredir ama bedeni maymunsudur. Elleri silaha dönüşmektedir.
Blackout (Karartma) (MH-53 Pave Low): Bir ara Vortex ve Incinerator adlarını almıştır. Yeni dönem Transformers: Energon oyuncaklarında, G1 kökleri olan adını, helikopter bir Deseptikon kullanmaktadır. Blackout en büyük Deseptikon’dur ve düşmanlarını EMP benzeri patlamalar ile işlevsiz hale getirirken, pervane bıçaklarını kalkan gibi kullanmaktadır. Blackout’un ayakları da maket olarak yapılmıştır.
Brawl (Dalaşma) (Modifiye M1 Abrams): Her ne kadar bu karakterin adının “Demolisher” veya “Devastator” olabileceği bildirilmişse de, bunun adı tamamlanmamış bir karakter olduğu özellikle belirtilmiştir. “Brawl” olarak onaylanmış karakter, üç namlulu kulesi ve “kızgın” kişiliği ile aynı isimdeki Combaticon’u hatırlatmaktadır. Brawl, makineli tüfek, pençe ve ikiz füze atıcılarıyla ağır silahlıdır.
Barricade (Barikat) (Saleen-mdoifiye Ford Mustang polis arabası): Barricade, Deseptikonların izci/avcısıdır. İnsanlar arasında otorite sembolü olarak gizlenmektedir. tekerleklere tutunan elleri dikenlere de dönüşebilimekte ve araba halindeyken kaputundan silahlar çıkmaktadır.
Frenzy (CD oynatıcısı): İlk olarak Soundwave adıyla insan boyunda bir robota dönüşen müzik kutusu olarak tasarlanmıştır. Don Murphy bu karakteri kenara itmektense filmde önemli bir rol vermek istediğini belirtmiştir. karaktere önce Soundbyte adı verilmiş ve sonra G1′deki Soundwave’in kölelerinden birisi olan Frenzy adını almıştır. Filmdeki rolü, değişken modunu kullanarak insanlar arasında bir Deseptikon casusu olmaktır. Frenzy, G1 versiyonunun Soundwave ile yaptığına benzer olarak, Barricade’in göğsünden fırlamaktadır. Dört kolu bulunmaktadır, incedir ve CD şeklindeyken göğsünden keskin bıçaklar fırlatmaktadır.
Bonecrusher (Kemikkıran) (Buffalo H Mayın Korumalı araç): Megatron’un uşağıdır. Filmdeki, bir Constructicon’a en yakın karakter olarak tanımlanmaktadır. Bonecrusher’in başı göğsündedir, uzun kolları vardır ve omuzlarında bıçak taşır. Sırtında bir kancası mevcuttur ve ayak görevi gören tekerlekler üzerinde kaymaktadır. Bonecrusher’in ismi üzerine damgalıdır.
Scorponok (Mekanik Akrep): Scorponok karakter bakımından Beast Wars yaratılışına en yakın halinde olacaktır. Aynı zamanda Dinobotlar gibi hayvansal Transformers’lerin bir örneği olacaktır. Scorponok Blackout tarafından bırakılmaktadır ve füze fırlatabilir.
Diğer
Filmde görünüp görünmeyeceği belli olmayan “Gerçek Donanım” oyuncaklar bulunmaktadır. Cep telefonuna (Speed Dial), kameraya (Spy Shot), dürbüne (Longview), avuç içi oyun konsoluna (Power Up), video kameraya (Zoom Out) ve MP3 oynatıcısına (Booster X10) dönüşen altı figür bulunmaktadır.
Orjinal TV dizisindeki dönüşüm sesi kullanılacaktır.


Çeviren - Derleyen: Ömer F. Kalaycı
Mayıs 2, 2007'de ilk paylaşım

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails