23 Temmuz 2008 Çarşamba

Eğitimciler, çizgi romanın gücünü yeni hatırladı



Çizgi romanlar nihayet aklandı. Eğitimciler, İnternet ve televizyon nedeniyle okuma alışkanlığı kazanamayan çocukları kitaplarla yakınlaştırmak için son çare olarak bu tür yayınlara sarıldı.
Çizgi romanlar eğitimcilerin kara listesinden çıkıyor. Şiddet, küfür ve erotik içeriklerinin kötü örnek olduğu gerekçesiyle bu tür yayınlar, eğitim sistemimiz içerisinde onlarca yıldan beri yerden yere vuruldu. Konuşma balonlarıyla genel kültürün gelişmeyeceği düşüncesiyle çizgi romanlara ilgi duyan çocuk ve gençler, 'kitap okuyor' sayılmıyordu. Çocuğun çizgi roman okuması, derse ayrılan zamandan çaldığı düşüncesiyle aileleri kaygılandırıyordu. Ama artık eğitimcilerin çizgi romandan medet umar hale geldiği günler yaşıyoruz. New York Times gazetesinin haberine göre Maryland Üniversitesi araştırmacıları, çizgi romanların çocukları kitaplara yakınlaştırdığını savundu. Bilgisayar ve televizyon bağımlılığı nedeniyle kitaplara uzak büyüyen yeni nesillere okuma alışkanlığı kazandırma yolunda bu tür yayınların etkili olabileceği ileri sürülüyor. Maryland Eyaleti Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 öğretim yılında sekiz lisede pilot program uygulamasıyla Disney karakterlerinden oluşan çizgi romanları ders kitabı olarak kabul etti. Bundan olumlu sonuç alınması üzerine bu programın Maryland'deki tüm liselerde uygulanmasına karar verildi. Pilot uygulamanın ilk zamanlarında öğretmenlerin tedirgin olduğunu söyleyen okul yöneticisi, bu uygulamanın kitaplardan nefret eden çocukların bile okumaya başlamasını sağladığına dikkat çekiyor.
Çizgi dünya
Doğaüstü güçleri olan ve kötülere karşı mücadele eden sihirbaz Mandrake, iyilerin koruyucusu ve kötülerin düşmanı Maskeli Süvari, İngiliz kolonilerinde bağımsızlık savaşı veren Amerikalı vatanseverlerin öyküsünü anlatan Teksas ve Kaptan Swing, çocuk yaşta yüzbaşı olan iyi kalpli kanun adamı Tommiks, Vietnam Savaşı sonrasından izler taşıyan, batı dünyasındaki şiddet ve haksızlıklardan tiksinti duyarak Brezilya'ya yerleşen eski savaş pilotu Mister No, Kızılderilibeyaz çekişmesinde Kızılderililerin tarafını tutan Zagor ve antropoloji, sanat tarihi ve sibernetik alanında uzmanlaşmış bir profesör olan Martin Mystere artık daha 'legal' bir şekilde yeni nesil çocukların hayatında iz bırakacak. Gerçeküstü vasıflarıyla çocuklar için rol model olmak konusunda diğerleriyle yarışamayan Superman, Batman ve Örümcek Adam maceralarıyla sürüklüyor ama beş robot aslanın birleşerek oluşturduğu insan şeklinde savaşçı robot Voltran ekip çalışmasına özendiren rol model olarak ortaya çıkıyor. "Kitap okuma alışkanlığı konusunda çocukları kaybediyoruz" diyen Özel Zeynep Anaokulu Koordinatörü Mehpare Birlik, yeni nesillerin günlerini televizyon ve bilgisayar karşında geçirdiğini anlatıyor. Bu şartlarda çizgi romanların bile eğitimde bir alternatif olduğunu vurgulayan Birlik, çocuğun kitap satın alması, bu kitabı okuması ve kütüphane oluşturması konusunda çizgi romanların bir başlangıç olacağını savunuyor. Hello Dergisi Yayın Yönetmeni Erdem Kırım ise bu iddiayı inandırıcı bulmadığını belirterek, bilgisayar oyunlarından başını kaldırıp çizgi roman okuyan çocukların ileride iyi bir okur olacağını düşünmüyor: "Rusya Milli Takımı antrenörü David Blatt, iyi basketbolcu yetişmemesinin nedeni olarak MTV, Play Station ve MP3'ü gösterdi. Çocuklar bunlarla ilgilenmekten basketbola bile zaman ayıramıyor. Kafaları hep başka şeylerde. Çizgi romanın kurtarıcı olarak görülmesini saçma buluyorum".
Seçim yapmalı
Çizgi romana odaklı 'Gerekli Şeyler' mağazasının sahibi Mişel Simoni, bu romanların okuma alışkanlığı kazandırdığı tezine katılıyor. Okumayı beş yaşında çizgi roman sayesinde öğrenen Simoni, bu kitapların iyiyle kötüyü ayırt etmeyi öğrettiğini savunuyor. Bununla beraber Batı ülkelerindeki gibi çizgi romanların üzerinde "yetişkinlere yöneliktir" şeklinde uyarılar olmasını ve çocuklar için yaşlarına uygun çizgi romanların alınması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada kapitalist ahlakı sevimlileştiren ve güç ilişiklerini şifreleyen 'Varyemez Vak Vak Amca', doğa ve hayvan sevgisi aşılayan ve saf masumiyetin sembolü 'Ayşegül' ya da Çinli sevgilisine deliler gibi aşık olan, büyükbabasıyla arkadaş olan yaramaz 'Cedric' arasında seçim yapmak anne babalara düşüyor.
Salih Memecan - Karikatürist: Çocuklar; karikatür, çizgi roman ve çizgi filmlerin doğal okuyucusu ve izleyicisi. Kitap okumuyorlar. Yazılı anlatımda önce kelimelere dökmek ve sonra mesajı anlatmak mümkün oluyor. Oysa resim doğrudan mesajı veriyor ve anlatımı kolaylaştırıyor. Pek çok annebaba çocuklarının karikatürlerim sayesinde kitap okumayı sevdiğini söylemiştir.
Erdem Kırım - Gazeteci: Son yılların en büyük palavrası bu! Çizgi romanların okuma alışkanlığı kazandırdığına inanmıyorum. 10-15 yaşından beri okurum ve bana kitap okuma alışkanlığı kazandırmadı. Bizim zamanımızda televizyon yoktu, İnternet yoktu, sosyal aktiviteler için seçenekler çok kısıtlıydı. Tek kazandırdığı alışkanlık bu, hala çizgi roman okuyorum.
Mişel Simoni - Çizgi romana odaklı 'Gerekli Şeyler' mağazasının sahibi: Okumayı beş yaşında çizgi roman sayesinde öğrendim. O yaşlarda görsel olarak ilgi çekiyor ve okumayı kolaylaştırıyor. Kişisel gelişime de katkısı oluyor. Birçok şeyi çizgi romandan öğrendik. İyiyle kötüyü ayırt etmeyi öğretiyor. Zararlı olduğunu düşünmüyorum. Savaş ve kavgayı örnek gösteriyor diye yasaklanırdı.

Neşe MESUTOĞLU
Kaynak: İsteİnsan
Paylaşım: Lami Tiryaki

1 yorum:

ali dedi ki...

bende okumayı tarkan ları tommiks leri okuyarak çözmüştüm büyüklerimiz
şiddet içeriyor diye kızardı.tam tersine çizgi romanlarda şiddet kullananların her zaman kaybettiği görülmüştür iyiyi kötüyü algılama açısından çok yararlı olduğunu düşünüyorum.

büyük beyaz

Linkler

Related Posts with Thumbnails