10 Nisan 2008 Perşembe

Çizgi Roman'dan Lisana giren bir kelime...

Süpermen’in Kriptoniti Deyim Olmuş Haberimiz Yok

Sene 1933 Siegel ve Shuster kafadarlar kel ve kötü bir uzaylı yaratır adını da Süpermen koyarlar. 1938 yılında ise bir yerlerden gelen kötü süper adam gider ve bir yerlerden gelen iyi süper adam ortaya çıkar. Bu adam güçlüdür, hızlıdır, süper sıçrayışlar (sonradan uçmalar) yapar ve masumları korur.

Kurşun geçirmez, uzayda uçabilen ve gezegenleri yerinden oynatabilen bu süper iyi adamın elbette bir de zayıf noktası olmalıdır: Kriptonit

Süpermen’in anavatanı-gezegeni Kripton’dan nasıl geldiği malum. Gezegen infilak edeceği zaman baba Zor-El oğlu Kal-El’i kurtarmak için bir uzay gemisinin içine yerleştirir ve onu uzaya fırlatır. Dünyaya ulaşan Kal-El bebekken bile süper güçleri kullanmaya başlar. Anlaşılan odur ki bizim güneşimiz onu güçlendirmektedir. Hatta uzayın herhangi bir noktasında da güçlüdür o. Ancak anavatanı Kripton’un taş yapısı üzerinde yaşayanların güçlenmesini engellemektedir milyonlarca yıldır ve şimdi o taşlar Kripton’un son evladının peşinden uzayda dolaşmaktadırlar. Kriptonit adı verilen bu taşlar farklı renklerdedir ve her biri Süpermen’i farklı etkilemektedir.

Herkesçe bilinen en tehlikeli kriptonit yeşil olandır. Yeşil öldürücüdür ve farklı renkteki her kriptonitin değişik etkileri vardır Süpermen üzerinde. Evet, Yeşil öldürücü olandır ancak ilk ortaya çıkan kriptonit kırmızıdır ve takvim 1949’u göstermektedir. İşim güzel tarafı kriptonit 1949 senesinde çizgi romanda görünmeden önce 1943 yılında Süpermen radyo tiyatrosunda kullanılmıştır.

Sonuç olarak dünya kahramanlık anlayışını değiştiren heroe’s ekolünün baş kahramanı ve en üstün insanı Süpermen yapacağını yapar ve çizgi roman dünyasına Achilleus’un topuğu, Samson’un saçı gibi bir zaaf katar.

Gel zaman git zaman Kriptonit, dahası Süpermen’in kriptoniti özellikle amerikada “zaaf” kelimesinin karşılığı olmaya başlar. Tam olarak da “my kriptonite” şeklini alır.

***

Bizde çizgi romandan dilimize giren kelime yok mu? Var. Tommiks-Teksas diye bir ifade var artık dilimizde. İşin kötü tarafı çizgi roman kaynaklı bu kavram tüm kötü “edebiyat eserlerini” tanımlamak için kullanılıyor L



Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails