KUMARİ geleneğine göre, sıkı bir kültürel süreç sonunda Budist bir Nevar ailesinden bir kız “yaşayan tanrıça” olarak seçiliyor. Seçilen kız, “güçlü tanrı Kali’nin yeniden vücut bulmuş hali” olarak kabul ediliyor ve ilk âdet kanamasına kadar Hindular ve Budistler ona tapıyor. Ardından yeni bir Kumari seçiliyor. Şimdi de Sajani’nin yerine gelecek kişi aranıyor.
Amerikan comics karakterlerinin bir çoğunun tarihin veya mitolojinin sayfalarından çizime dönüştürüldüğü her çizgi roman okurunun bildiği bir gerçek. Yukarıdaki haber işte bu noktada önem taşıyor çünkü DC Comics kahramanlarından MAYA bu mantığın bir ürünü.
Gerard Jones ile Ron Randall yarattığı kahraman Maya ilk kez 1993 yılında Justice League Europe'in 47. sayısında okuyucuyla tanıştı.
Maya, asıl adıyla Chandi Gupta, JLE 47. sayıda birliğin tüm kahramanları bir görevdeyken ortaya çıkarak gizli üslerine girer. Gizli üs dediğimiz de Londra'nın merkezindeki eski ve görkemli bir şatodur ve yardım isteyenler oraya başvurmaktadır.
Maya, peşinde olanları atlatarak kahramanlardan yardım istemeyi umarken kendini bir çok maceranın tam ortasında bulur ve bunları yaşarken yaşı daha 14'dür. Ancak atlamadan belirtmek gerekir, Maya'nın elemental güçleri vardır. İstediği anda yoktan var ettiği yayıyla su, ateş veya enerji okları atabilmektedir.
Bazı kahramanlar yaşından dolayı karşı çıksalar da Wonder Woman'ın desteğini alan Maya JLE grubunun üyesi olur.
Bu arada 47. sayıda peşinde olanların kim olduğu da ortaya çıkar: Anne ve babası
Hint asıllı olan aile belirli bir tarikata üyedirler ve Maya; tam olarak haberdeki gibi Kali'nin olmasa da, SHIVA'nın yeryüzündeki bedenidir, yaşayan tanrıçadır.
Tarikat rahipleri olağanüstü güçleriyle tüm JLE kahramanlarina kafa tutarak Maya'yı kaçırsalar da, reenkarne beden vasıtasıyla Tanrıçayı diriltmeye çalışsalar da başarısız olurlar. Maya tıpkı Sajani gibi tarikate karşı çıkarak insan olmayı seçer. Bunun sonucunda güçleri kendisinde kalır ve tarikat peşini bırakmak zorunda kalır. Bu da oldukça hareketli bir macerayla gerçekleşir. OVERMASTER adlı kötü dünyadaki bir çok inancın temelindeki yaratığı canlandırmıştır. Maya da o güçlerdendir ve beynine ulaşan bir emir kahramanları yok etmesini söyler.
Neyse ki ona yardımcı olan Mahayogi kendini feda ederek planı bozar ve kahramanlar arkadan vurulma tehlikesini atlatarak Overmaster'ı alt ederler.
Ancak tüm bu mitolojik benzerliklerle birlikte çok dikkat çekici başka bir benzerlik daha vardır ve muazzam fantastik bir mecaz olarak ele alınmıştır Maya'da: REGL
Regl olan kızların kadınlığa adım attıkları varsayılarak orjinal haberde okuduğumuz üzere tanrıçalık vasıfları ellerinden alınmaktadır. Kız büyümüştür arık. JLE 58. sayıda regl mecazi bir fantastik zeminle ele alınır. Chandi, Maya, bir gece kabus görerek uyanır, Power Girl onu sakinleştirmek için sarılır ve o ne? Chandi büyümüştür! Boyu, kilosu, özetle fiziği değişmiştir, 14 yaşından 18'lere atlamıştır. Bu fantastik büyüme sonrasında hamile olan Power Girl ile kız kıza, cinsellikten uzak, bir konuşma yaparlar mutfakta. Maya da yetişkin bir kadından iki sayfa süren keyifli bir sohbetle akıl alarak grup içinde artık nasıl daha verimli olacağını öğrenerek rahatlar. Kadın olmak, büyümek ve kadının toplum içerisindeki rolünün çocuk-kıza göre önemi bambaşka yollarla ele alınmıştır görüldüğü gibi.
***
İşte böyle. Tanrıçalar tam olarak birbirini tutmasa da DC comics başarılı bir uyarlamaya ev sahipliği yaptığı söylenebilir.
Karşılaşırsanız Maya'ya selam söyleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder