4 Temmuz 2016 Pazartesi

“Kill Şeyh Pir” veya “Kill Shakespeare” Öldürün İşte

Ümit Kireççi
Büyük deha, zamanının çok ilerisinde bir oyun yazarı ve ozan William Shakespeare. Hem döneminin oyun yazarlığı tekniklerinde tabuları yıkmış hem de zamanının ötesine uzanarak her çağda her döneme mesajlarını iletebilmiş eskimeyen bir yazardır. Ancak kimliği konusunda şaibeler vardır. Hala daha bazı araştırmacılar kimliğini keşfetmeye çalışmaktadır. Bazı çizgi romancılarsa onun kimliğini belirlemiş kendi karakterlerine öldürtmeye çalışmaktadır. Bu çizgi roman dizisinin adı da “Kill Shakespeare” olmuş.


Tarihler 2005 yılını gösterdiğinde iki kafadar bir proje geliştirirler. Projeye inanan hırslı iki yazar, Del Col ile McCreery, bilgisayar oyunu, masa oyunu ve çizgi roman dahil her alanda kullanılabilecek bir iş yarattıklarına inandıklarından işlerini alıp her kayda değer firmaya göstermişler. Bu 2009 yılında IDW Yayıncılık bu projeye ilgi gösterene kadar sürmüş. Sonrasında ortaya 12 sayılık “Kill Shakespeare” çizgi roman dizisi çıkıvermiş. Bu süreçte de bu iki yazara Andy Belanger, Ian Herring, Kagan McLeod adlı çizerler katılmış. Bu arada belirtmekte yarar var, iki yazar akıllarına gelen tüm projelere uyarlamışlar eserlerini.


Kill Shakespeare”nin öyküsünde başrolün Hamlet’e verildiğini görüyoruz. Hamlet ve iki yoldaşı Rosencrantz ile Guildenstern, Polonius’un öldürülmesiyle suçlanarak Danimarka’ya sürgüne gönderilmişlerdir. Limanda Hamlet’i sarmalayan bir sis ona amcasını öldürmesini gerektiğini söyler ama sislerden çıkan hayalet beden babası değil bir kadındır. Hatta az cadı görünümlüdür ki bira kaç sayfa sonra korsan saldırısı sırasında gemiden düşen Hamlet’in karşılaştığı üç cadı sahilde onu beklemektedir ancak ona yardım eden III. Richard olur. Ve III. Richard onunla uzun uzun konuştuktan sonra sorar: 

Bizi Shakespeare’nin diktatörlüğünden kurtarmak ister misin?” 

(Kill Shakespeare, sayı 1, sayfa 27, kare 6)

Bunun için bir de teklifte bulunur, kral Richard. Macbeth’in üç cadısının yardımıyla babasını canlandırabileceklerini gösterirler ona. Ve görünen o ki Hamlet buna kanmayı tercih edecektir. Ve elbette bir cinayet işlenecekse bu bir hançerle gerçekleşmelidir ve o hançeri katile Lady Macbeth vermelidir.

Bu çizgi roman dizisinde karşımıza büyük yazarın birçok kahramanı çıkar. Yan karakterleri saymazsak ön plana çıkanlar Hamlet, Richard III, Lady Macbeth, Iago, Falstaff, Othello, Juliet, Romeo, bizzat William Shakespeare, Rosencrantz’la Guildenstern, Puck, Demetrius ile Lysander ve Tamora ile Titus Andronicus gibi isimlerdir. 


Sonra…
Hamlet, Shakespeare’i bulabilecek midir? Büyülü ve gizemli öyküde kim doğruyu söylemektedir? Shakespeare’nin diktatörlüğü son bulacak mıdır?

Ben daha da ipucu vererek bozmayayım. Sonrası açılıp okunması gerekecek kadar sürükleyici ve fantastiktir.

Ve bu arada asıl soru Shakespeare kimdir? Gerçekten var olmuş mudur yoksa anonim midir eserleri? Efsane midir kendisi? Veya komplo teorileri sadece efsaneyi sürekli gündemde tutmak için mi uydurulmaktadır? Peki, bu Şeyh Pir teranesi İngilizlerin kültürlerini yaymak için Lawrence tarzı satılmış bir ajan vasıtasıyla ortaya saldıkları başka bir komplo teorisi midir?

Bilmiyorum ve galiba umursamıyorum. “Kill Shakespeare” okunası bir çizgi romandır, bulursanız bakın derim ben.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails