24 Kasım 2014 Pazartesi

"100 Kurşun" Hakkında Bir İnceleme

Çizgi Düşler bir Vertigo efsanesini daha kazandırdı dilimize: 100 Bullets - 100 Kurşun. Oğuz Özteker tarafından 6 Şubat 2007 tarihinde ÇROP için kaleme alınan yazısı eminiz meraklılarına yol gösterecektir. 
100 Bullets, Brian Azarello’nun yazdığı, Eduardo Risso’nun çizdiği, aynı ikili tarafından yaratılmış, Eisner ve Harvey ödüllerini kazanmış bir çizgi romandır. 1999 Yılının Ağustos ayında, DC Comics’in alt grubu Vertigo tarafından başlanan serinin 100. sayıya kadar yayımlanması planlanmaktadır. 
Gerek öyküler, gerekse çizimler 100 Bullets’ın noir ve pulp tarzı bir eser olmasını sağlamıştır. Ahlaki açıdan birden fazla anlamlar içeren hikâyeler, karamsar bir gerçekçilik içermektedir.  
100 Bullets, Ucuz Roman, Rezervuar Köpekleri (Quentin Tarantino), Olağan Şüpheliler (Bryan Singer), Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana (Guy Ritchie) gibi filmlerin ve Elmore Leonard, Eddie Bunker, Dashiell Hammett, Raymond Chandler ve benzeri yazarların etkilerini taşır.  
Dizinin ana teması, çeşitli nedenlerle intikam almak isteyen kişilerin ellerine geçen bir şansı kullanıp, kullanmayacakları üzerine kurulmuştur. Öykünün genel akışı, “yanlış yapan” birine, esrarengiz Ajan Graves’in yakınlaşması ve bu kişiye hatasını düzeltmesi için içinde 100 adet kurşun, bir tabanca, hayatını mahveden kişiye ait özel dokümanlar ve intikam alınması için sağlam kanıtlar bulunan evrak çantasını teslim etmesiyle şekillenir.
 
Graves, intikam almasına yardımcı olduğu kişiye kurşunların izinin sürülemeyeceğini, eğer herhangi bir polis teşkilatı bu kurşunlara ulaşırsa, esrarengiz bir biçimde hemen araştırmaya son vereceğini ve kurumun kanundışı davranışları görmezden geleceğini söyler. 
Ajan Graves, işlenebilecek tüm cinayetlerin yalnızca kişinin suçsuzluğunu ortaya çıkarmasına imkân vereceği ifade eder. Adaylar seçimlerinde tamamen özgürdürler. Aynı kişi tarafından açıklandığı üzere, yaptıkları seçim için cezalandırılmayacak veya ödüllendirilmeyeceklerdir. Sadece, konuyu kendi açılarından kapatmış olacaklardır. Birkaç kişi Graves’in bu teklifini geri çevirmiştir.

Ajan Graves, “The Minutemen” adlı bir grubun lideridir. Bu grup, çok daha gizli kalmayı başaran “The Trust” organizasyonunun emirlerini yerine getiren ve onun adına suikastlar yapan kişilerden oluşmaktadır. The Trust, Avrupa’daki en seçkin 13 aristokrat aile reisinin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bu kişiler, Avrupa kralına, tam bir özerklik elde edebilmek için artık büyük yetkileri ve varlıkları bulunan Eski Dünya’yı terk etmesini ve henüz sahiplenilmemiş Yeni Dünya’ya açılmasını teklif ederler… 
16. yy. Sonlarına doğru İngiliz kolonisi Roanoke Island sözleşme şartlarına uymayınca, The Minutemen ekibi kurulur. Yedi tehlikeli katilden oluşturulan ilk ekip, tüm koloniyi yok eder ve arkalarında “Croatoa” diye bir uyarı mesajı bırakırlar. O günden sonra, 13 Trust ailesini dışarıdan ve birbirlerinden gelebilecek tehlikelere karşı koruma görevi, the Minutemen ekibinin sorumluluğuna verilir. Ajan Graves “insanlık tarihinin en büyük katliamını” yürürlüğe koymayı reddedince, grup Trust’ün ihanetine uğrar ve dağıtılır. Serinin başlangıç bölümünde, eski Minutemen üyelerinin bazıları, kendi can güvenlikleri için, hafızalarını sildirirler ve sıradan bir hayat sürmeye devam ederler.  
Graves tarafından intikam almaya teşvik edilenlerin çoğu, aslında eski Minutemen üyeleri veya Trust ajanları tarafından yanlış işlere yönlendirilen kişileridir. Şansına güvenen ve deneyimlerinin önemini bilen Ajan Graves, bazı eski Minutemen üyelerini yeniden faaliyete geçirir ve dizi ilerledikçe, kararsız ve çekimser biri olan ve çift taraflı davranan bir Trust üyesinin de yardımıyla, ekibe yeni elemanlar kazandırır.
Bugüne dek yayımlanan ciltler; 
1. Cilt,  First Shot, Last Call,  1-5 nolu sayılar, 
2. Cilt,  Split Second Chance,  6-14 nolu sayılar, 
3. Cilt,  Hang up on the Hang Low,  15-19 nolu sayılar, 
4. Cilt,  A Foregone Tomorrow,  20-30 nolu sayılar, 
5. Cilt,  The Counterfifth Detective,  31-36 nolu sayılar, 
6. Cilt,  Six Feet Under The Gun,  37-42 nolu sayılar, 
7. Cilt,  Samurai,  43-49 nolu sayılar, 
8. Cilt,  The Hard Way,  50-58 nolu sayılar, 
9. Cilt,  Strychnine Lives,  59-67 nolu sayılar, 
10. Cilt,  Decayed,  68-75 nolu sayılar, 
Ödüller
100 Bullets serisi, 2002 yılında, en iyi yazar, en iyi çizer ve en iyi sürekli dizi dallarında Harvey ödüllerini aldı.  

Ayrıca, 2003 senesinde en iyi yazar, 2004’de ise en iyi sürekli dizi dallarında Eisner ödüllerini kazandı. 
Kaynak - ÇROP Wordpress

1 yorum:

Murat dedi ki...

Çok merak ettiğim bir çizgi roman. Hakkında çok az şey biliyordum. Bu inceleme ile ilgim ve isteğim bir kat daha arttı. Çok farklı bir konusu var.

Linkler

Related Posts with Thumbnails