15 Ocak 2014 Çarşamba

Bloglara Destek!

Hakan Tunga Kalkan
*
Arkadaşlar,
Kahramanlar Sinemada sayfası olarak tüm bloglar adına bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Blogların en büyük amacı daha çok kişiye ulaşmaktır. Günümüzde sosyal medyaya olan ilginin artması ile bloglara olan ilgi azalıyor. Bloglar da bu durumun önüne geçmek için sosyal medya hesaplarını daha aktif kullanmaya çalışıyorlar. Ancak bu noktada sosyal medya platformlarının bloglara katkısı sınırlı kalabiliyor.
En popüler iki sosyal medya platformu olan Facebook ve Twitter üzerinden durumu özetlemeye çalışayım:
Facebook’un kendi içerisinde bir algoritma bulunuyor ve bu doğrultuda paylaşımları takipçilerin haber akışınlarında yayınlıyor. Bu akış içerisinde blogların Facebook sayfalarınının paylaşımları gittikçe daha az gözüküyor. Bunun en önemli sebebi ise Facebook’un daha çok kişiye ulaşmak isteyen kişileri kendi reklam uygulamalarına yönlendirmesi diyebiliriz. Hatta bu durumu geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen Fabisad Derneği‘nin genel kurul toplantısı sonrasında frpnet.net editörü Kayra Keri Küpçü ile de konuştuk.
Twitter’da ise durum biraz daha farklı. Twitter’da bir algoritma bulunmuyor. Kimleri takip ediyorsanız, hepsinin paylaşımları gerçek zamanlı olarak sizin haber akış sayfanızda kendisine yer buluyor. Twitter’da bu durum çok hızlı bir akışı da beraberinde getiriyor ve gerçekleştirdiğiniz paylaşım birkaç dakika sonra çok gerilere düşebiliyor.
Yukarıda belirttiğim olumsuzlukların önüne geçmek için iki ana yol olduğunu düşünüyorum:
1. Daha çok haber yayınlayıp, daha çok paylaşım ile sosyal medya daha çok yer almayı sağlamak: Bu yöntemi tercih etmiyorum. Blogların kendilerine has bir tarzları olması gerektiğine inanıyorum. Bu tarzı korumak için de seçici olmak gerekir.
2. Daha çok okuyucu desteği almak: Bu yöntem tamamen okuyucuların elinde olan ve beni bu yazıyı yazmaya iten sebeptir. Özellikle Türk internet kullanıcısı çok fazla sosyal medya paylaşımı yapmayı sevmiyor. Daha çok gözlemci olmayı seviyor. Mesela bana ait İngilizce- Walking Dead Facebook sayfası bulunuyor (bakınız). Bu sayfadaki paylaşımların aldığı beğeni ve paylaşım adetleri çok daha yüksek. Yabancı internet takipçisi beğenmek ve paylaşmak konularında çok daha rahat hareket edebiliyor.
Son söz; severek takip ettiğiniz bloglar varsa onları desteklemek için sosyal medya platformlarında o bloglara ait haberleri mümkün olduğunca beğenin veya paylaşın. Aksi taktirde bu düzen içerisinde bloglar gittikçe “kendi çalıp, kendi oynayan” platformlara dönecek.
Bu yazıyı okumak için zamanınızı harcadığınız için teşekkür ederim…
Not: Twitter’da bu yazımı #bloglaradestek hastagi ile yayınladım.
ÇROP Not - Bu doğru tespitlerle dolu yazısını yazarının izniyle aktarıyoruz. Aklınıza sağlık.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails