26 Ocak 2014 Pazar

Başörtüsünü çizgi romanlarına da yansıtıyor

Kaynak - Zaman Online
HİLAL AKDENİZ FRANKFURT
*
Amerika, Japonya ve Fransa gibi ülkelerde çizgi romanlar artık o ülkelerin kültürlerinin bir parçası haline gelmiş durumda.
Bazı çizgi romanlar, edebiyat klasikleri gibi adeta genel kültürün vazgeçilmezi halinde. Almanya bu trendi kendisi için henüz yeni keşfetse de, bu yolda hızlı mesafe kat ediyor. Bu sanat dalının hayranları, internet üzerinden çizgi romanlara ulaşıp, beğendikleri karakterlerin kıyafetlerini dikmek ve Frankfurt Kitap Fuarı’nın son günü oraya gelen misafirler arasında fantastik bir ayrıcalık oluşturmaktan ciddi haz duyuyorlar.
Bazı halk eğitim merkezleri bu trendi keşfederek piyasaya hitap edebilmek için ‘Comic-design’ adı altında çizim kursları veriyor. Çizgi roman ve onun sihirli dünyasından büyülenen bir isim de 24 yaşındaki master öğrencisi Soufeina Hamed. Alman bir anne ve Tunuslu bir babanın kızı olan Soufeina, erken yaşlarda çizerek duygularını ifade etmenin hazzına varmış. Kendi günlük hayatından alıntılar yaparak çizdiğini anlatan Soufeina, “Başörtülü olduğum için başörtülü figürlere de yer veriyorum“ diyor.
Çizgi sahnelerinin her kesime hitap ettiğini vurgulayan Hamed, “Resimlerimle karşılıklı empatiyi artırıp, anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak istiyorum. Her iki tarafta diyaloğu artırmak istiyorum“ diyor.
Soufeina Hamed, Marvel Comics’in önümüzdeki ay çizgi kahramanlar ordusuna ekleyeceği ilk Müslüman çizgi roman kahramanı Kamala Khan’a ise temkinle yaklaşıyor. Bu çizgi roman kahramanını yorum ve haberlerden tanıdığını ifade eden genç çizer, bu tarz medyalarda artık Müslüman algısının, reel dünyanın yansımasının girmesini sevinçle karşıladığını belirtiyor. Bununla birlikte mevcut önyargılara dikkat çeken Soufeina, “Bu kahraman romanlarını okumadım ve bu açıdan yayınevinin ırkçılık, zorla evlilik gibi konuları ne şekilde ele alacağını tam kestiremiyorum. Çok beklentiye girmemek ve çok aşırı hassas olmamak gerek sanırım.”diyor.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails