19 Mart 2013 Salı

Tüh, Papa Zenci Olmadı Çizgi Roman Haberim Çöp Oldu

Son derece gündemdeydi bu aralar: Acaba Siyahi bir Papa seçilir mi?... Seçilmedi. Arjantinli seçildi. Beni ilgilendiriyor mu bu durum? Dünyadaki sosyolojik ve kültürel mevzuuları takip ettiğinden ilgilendiriyor. Olayı bir şekilde çizgi romana bağlamayı dört gözle beklediğimden daha da çok ilgilendiriyor-du. 

İşte bulduğum dahiyane detay aşağıda:
2004 yılında yayınlanan Wild Storm çizgi romanı (şimdilerde DC-Stormwatch ) The Authority'nin vol. 2, 8. sayısında aşağıdaki resme denk gelmiştim: 

Robbie Morrison'un yazdığı, Dwane Turner'ın çizdiği GODHEAD adlı taşıyan hikayenin 3. bölümünün splash page'inde yer alan bu resimde siyahi bir kardinal insanların beynine girerek tanrı olduğunu kabul ettiren bir manyağın gerçekten tanrı olduğunu kabul ederken temsil ettiği dini de terk ediyordu canlı yayında. 

Şimdilerde DC Comics'e geçince içerikte ne gibi değişiklikler yaşadı bilmiyorum ama bu çizgi roman dizisi çizgi roman dünyasını sallayan bir içeriğe sahipti. Ortaya Stormwatch olarak ilk çıktığında klasik kahramanlık öyküleriyle başlamış olsa da grubun The Authority'ye dönüşmesiyle başlayan süreci takdire şayan bir aykırılığı beraberinde taşımıştı yetişkin comics okuru alemine. Eşcinsel süper kahramanlar, müslüman bir şaman süper kahraman, sansürlenmeyen şiddet, başta Amerika olmak üzere tüm dünya politikalarının ağır eleştirisi ve comics endüstrisinin sistem yalakalığının yerden yere vurulmasıyla The Authrority son derece özel bir yere sahiptir bence.   

Papa'yla be ilgisi var peki bir siyahi kardinal olayının dışında derseniz :) Birinci ilgisi gündeme denk gelmesidir böylesi bir olasılığın ve öngörünün. İkincisi ise siyahi papa yorumundaki portrenin o dönem daha hayatta olan Papa Jan Pol'e benzerliğidir. Ten koyu, az daha sakallı, gerisi aynı... Belki de o göreve gelen ve o kıyafetleri giyenler zamanla birbirine benziyordur bilemiyorum :) ama beni eğlendirdiği kesin bu yorumun. 

Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails