26 Ocak 2013 Cumartesi

Devrimin Yükselen Sanatları: Graffiti, Çizgi Roman Ve Sokak Sineması

Mısır'da 25 Ocak'ta gerçekleşen devrimle birlikte, var olan sanatlar yeniden canlandı



Kevser el-Huli - Duvarlara resim yapma sanatı olarak bilinen graffiti, çizgi roman ve sokak sineması, Mısır'da 25 Ocak 2011'de gerçekleşen devrimden sonra gençlerden gördüğü büyük ilgi sayesinde tekrarhayat buldu.
Mısırlı gözlemciler, 25 Ocak devriminin bu sanatla iştigal edenlere "fildişi kulelerinden" inmeleri ve halkın arasına karışmaları için fırsat verdiğini düşünüyor.
Devrimden sonra ilgi gören sanatlardan biri olan graffiti, sanatla ilgilenenler tarafından ilk protesto sanatı olarak kabul ediliyor. Bu sanatı icra edenler, mutlak hürriyetlerini kullanıp her alandaki yasaklara meydan okuyorlar. 


Graffiti sanatçısı Eşref Rislan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Graffiti sanatı Latin Amerika ve Doğu Avrupa'daki komünizm karşıtı devrimlerde ortaya çıktı. Bu sanatı icra edenler, batı ile doğu Almanya'yı birbirinden ayıran Berlin Duvarı'nda aykırı düşüncelerini ifade edecek alanlar buldular" dedi.
Mısır'da ise sanatçıların devrime katılımlarını, duvar ve Tahrir Meydanı'na resim yaparak ifade ettiklerini belirten Rislan, "Graffiti devrim zamanında başlayan, Yüksek Askeri Konsey'in yönettiği geçiş ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dönemlerinde de devam eden, resimlerle yürütülen bir mücadele yöntemi. Gelecek dönemde bu sanatın daha da gelişerek devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Mısır'da uzun bir geçmişe sahip olmakla birlikte devrimle yıldızı parlayan çizgi roman sanatı ise çocuklar için anlatılan hikayeler olmaktan çıkıp büyüklere hitap etmeye başladı. Bu alandaki en önemli dergilerden biri ilk sayısı devrimden sonra çıkan ed-Düşme Dergisi. Bu dergide çizgi roman kahramanı, şirket yönetiminin hak ihlallerine karşılık çalışanların haklarını müdafaa eden bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.
Devrimin akabinde bir diğer ilgi gören sanat olarak sokak sineması da, siyasi aktivistlerin interneti bırakıp sokağa inmesi ve film gösterimlerinde bulunmasıyla başladı.
Sinema yönetmeni olan Mustafa Muhammed, sokakta sinema gösterimlerinde bulunma fikrinin, devrim gençlerinin internet kullanıcısı olmayan vatandaşlara ulaşmak ve Yüksek Askeri Konsey'in yönetimi döneminde askeri mahkemelerde neler olup bittiğini halka duyurmak istemelerinden doğduğunu söyledi.
Sinema gösterimlerinin basit araçlar kullanılarak gerçekleştirildiğini kaydeden Muhammed, çoğunlukla güvenlik güçleriyle göstericiler arasındaki çatışmaları, ses ve görüntüyle destekleyen belgesellerin sunulduğunu dile getirdi.
25 Ocak Devrimi'nin 3. yıl dönümü olması münasebetiyle Kültür Yüksek Kurulu, bugün 40 sanatçının katılımıyla "1. Ulusal Graffiti Festivali" düzenliyor. Sanatçılar festival süresince 6 ilde sokak, duvar ve açık alanlara çizdikleri resimleri sergileyecek.
Tercüme: Gülşen Topçu
Yayıncı: Ekrem Kaftan
Kaynak: AA (Haberciniz)

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails