26 Aralık 2011 Pazartesi

Zombi aşkına!

Yabancı basını takip edenler dün yaşanan Cadılar Bayramı zombilerinden bıkmış olabilir ama zombi deyip geçmemek lazım. Her neslin daima popüler teması olan zombiler 24/7 Wall Street internet sitesinin tahminlerine göre -ki tahmin etmelerine gerek olmadığını yazının ilerleyen bölümlerinde anlayacağız- Amerikan ekonomisine muazzam bir katkıda bulunuyor.
Bu katkıyı sadece zombi filmlerinin gişe hasılatlarıyla kısıtlı tutmayalım, dahasını düşünelim. DVD satışları, video oyunlar, çizgi romanlar, kitaplar, Cadılar Bayramı kostümleri, zombi yürüyüşleri, fuarlar, ticari ürünler ve hatta zombi sanatları! Bunlara internet siteleri, ev yapımı zombi filmleri, Facebook-YouTube sayfaları ve diğer tüm dijital zombileri de ekleyin… Müzik sektöründekileri saymıyoruz bile! Finansal çıtanın ne kadar yükseldiğine hayret ediyorsanız, 2012 yılı sonlarına doğru çıtanın geleceği noktayı hayal etmekte bile zorlanabilirsiniz. Evet, milyarlarca dolarlık bir katkı söz konusu ama net rakamları kimse konuşamıyor. Çünkü sektörün liderleri bırakın satış rakamlarını, hiç bir rakamdan bahsetmeme taraftarı, neden bilinmez…
Peki nedir bu zombi tutkusu derseniz, herkesin ayrı bir sebebi vardır muhakkak. Çok satan zombi romanları yazarı Max Brooks zombilerin, günümüz çılgın dünyasında yaşadığımız korkuların bir tezahürü olduğunu düşünüyormuş mesela. Hatta zombilerin kurgusal düşmanlar karşısında geliştirdikleri stratejilerin gerçek hayatta karşımıza çıkan güçlüklerle başa çıkabilmemizde bize yol gösterici bir rol oynuyor olduğu düşüncesinde… Sebebi ne olursa olsun bu zombi aşkı milyar dolarlara bedel; 24/7 Wall Street'in -toparlayabildiği- rakamlara göre, kabaca 5.74 milyar dolarlık bir katkıdan söz ediyoruz. Siz bu yazıyı okurken bile bu rakamın her geçen dakika artıyor olduğunu tahmin etmek de güç değil.

İşte 24/7 Wall Street'in rakamlarıyla Zombi Ekonomisinin katkıları;
Sinema - 2.5milyar dolar
Video oyunlar - 2.5milyar dolar
Çizgi roman/dergi/tv - 50milyon dolar
Cadılar Bayramı - 100milyon dolar
Kitap ve romanlar - 100milyon dolar
Fuarlar, yürüyüş ve etkinlikler - 10milyon dolar
Ticari ürünler - 50milyon dolar
Dijital dünya - 10milyon dolar
Müzik - 10milyon dolar
Sanat - 10milyon dolar
(kaynak:24/7wallst.com)
Gözde S. Kadıoğlu
gozde.kadioglu@gmail.com


Kaynak - HaberTürk

1 yorum:

ali dedi ki...

zombiler genelde bana uzak konular.ama ekonomik boyutu dudak ısırtacak cinsten.


büyük beyaz

Linkler

Related Posts with Thumbnails