25 Kasım 2011 Cuma

Kutlukhan Perker'den "Kahire" Çıktı!

Amerikalıların Hayran Kaldığı Çizgi Roman Türkiye'de!
Dört yıl önce Amerika'da yayınlandığında en çok satan çizgi romanlar sıralamasında ilk üçe giren, M. Kutluktan Perker'in çizdiği 'Kahire', Doğan Kitap'tan çıktı
New York’u güldüren Türk olarak tanınan, New York Times’a, Wall Street Journal’a, Air Dergisi’ne çizen illüstratör M. Kutlukhan Perker’in 4 yıl önce G. Willom Wilson’la birlikte çıkardığı ‘Cario’ adlı çizgi roman, bu ay Doğan Kitap’tan ‘Kahire’ adıyla çıktı.
Türkiye’de çizgi roman severlerin uzun süredir beklediği Kahire’nin Arap mitolojisinin karakterlerini görmek açısından elverişli olduğunu söyleyen Perker, şu sıralar DC Comics için ‘The Unwritten’ isimli çizgi romanı çiziyor.
Cario, Amerika’da çok ses getirmişti ve şimdi Türkçe’de. Türk okurun ilgisi nasıl?
Bir imza günü yaptık. Çizgi roman seven okurların ilgisi fazlaydı. Uzun zamandır ‘Kahire’nin Türkçe yayınlanmasını bekleyen okurlar zaten vardı.
‘Kahire’ neden okunmalı?
Eğer fantastik öykülerden hoşlanıyorsanız, Kahire’yi çok severek okursunuz. Ayrıca doğu mistisizmi ve özellikle de Arap mitolojisinin enteresan karakterlerinin günümüze uyarlanmış ya da yeniden yorumlanmış hallerini görmek açısından da elverişli bir hikâye Kahire.
‘Kahire’nin alt metninde Musevi, Hıristiyan ve Müslümanların düşman gibi gösterilmelerine rağmen birbirlerine hoşgörü ve sevgi duyabileceklerini ortaya koyuyor. Bu mesaj sizi etkilendi mi?
Bu mesaj ‘Kahire’yi çizme kararımda etkili bir rol oynamadı. Ama uyuşturucu kaçakçısı Eşref, İsrail Özel Kuvvetler üyesi Tova, Lübnan asıllı intihar eylemcisi Şahid, muhalif gazeteci Ali ve Amerikalı genç kız Kate’in varlığının hem muhteviyat hem de görsellik açısından kitabın zenginliğine muhakkak ki tesiri olmuştur.
'ÇİZGİ ROMAN SİLAH DEĞİLDİR'
Sinema, edebiyat ve çizgi romanın toplumu etkileme silahı olmadığını söyleyen M. Kutlukhan Perker, sanatın yan tesir olduğuna inanıyor. Kuvvetli bir hayal gücü, kalitesi yüksek bir çalışma ve didaktik olma tuzağına düşmeyen eserlerin etkili olacağını söylüyor:
“Çizgi roman içerisinden buna verebileceğim en iyi örnek ‘V for Vendetta’dır. Mesela ‘Anonymous’ grubu bu çizgi romandan yola çıkarak sanal eylemler yapmaya başlamıştır.”
Kaynak: haber365.com

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails