16 Ağustos 2010 Pazartesi

Batgirl

Batman Ailesinin kötü kızı : Cassandra Cain
Eğer DC evrenini biliyorsanız, Gotham şehrinin Batman ve ailesi tarafından korunduğunu da bilirsiniz. Bu aile ilk başta sadece Batman ve Robin’den oluşurken, zamanla bu aile büyüdü , genişledi ve içine Oracle, Nightwing, Huntress, Spoiler gibi yeni isimler de eklendi.
Bu eklenen isimlerden bir tanesi Bat-girl idi. Bat-girl kişiliği de zaman içinde farklı insanlar tarafından canlandırıldı ( aynı Robin gibi) ama en unutulmaz olanı, kesinlikle Cassandra Cain’dir.
Cassandra Cain, Kelley Puckett ve Damian Scott tarafından yaratılmış ( kostümü Alex Maleev tarafından çizilmiş ) bir karakterdir. 1999-2006 yılları arasında kendi çizgi romanına sahip olmuş, ( bu seri 73 sayı sürmüş) daha sonra cross-over’lar ve re-vamp’ler yüzünden ortadan kaybolup , bir sürü değişikliklere uğratılmış bir karakterdir. Ben o yüzden sadece bu 73 sayılık dilimden bahsedeceğim.
Cassandra Cain, Gotham şehrinin meşhur iki katili olan David Cain ve Lady Shiva’nın kızıdır. Cain, bir profesörün yaptığı bir konuşmadan etkilenerek, mükemmel bir katil yapmayı tasarlar. Konuşmacının teorisine göre bu kişi duygulardan arınmış, konuşma yeteneği sınırlı olan , antisosyal ve cahil biri olmalıdır. Böylece küçüklükten beri sadece savaş ve dövüş üzerine büyütülmeli ve de beyni konuşma, yazma , okuma gibi işlerle ilişkilenmemelidir. Bu şekilde dövüş ve insanların duruşları üzerine yetiştirilen bir kişi, insanların yapacakları hareketleri, daha duruşlarından çözebilmelidir. Dolayısıyla , karşı kişinin hareketlerini daha ortaya çıkmadan çözme yeteneğine sahip olacaktır.
Cain, kızını aynı bu şekilde sürekli bir şiddet içinde yetiştirir. Cassandra 8 yaşındayken, Cain’in zorlaması üzerine bir iş adamını öldürür, fakat yaptığı kötülüğün farkına varınca da Cain’den kaçar ve yıllarca sokaklarda dilenerek , hırsızlık yaparak yaşar…ta ki Batman onu buluncaya kadar. Batman Cassandra’nın kötü bir kişi olmadığını anlayınca, onu Oracle’ın himayesine verir, ve yeni bir Batgirl doğar.
Batgirl , Yarasa ailesine girmiş en sıradışı insandır. Batman familyasındaki tek Asyalı kızdır. 16 yaşındadır , dışardan bakıldığında inanılmaz derecede çelimsiz ve de kısa boylu gözükür. İlk sayılarında hiç konuşmazken, bir düşük derece telepat’ın onun beyninde yaptığı basit değişikliklerden sonra tek tük cümlelerle konuşmaya başlar. Oldukça anti-sosyaldir ve içine kapanıktır. Gerçekte sadece Batman’e güvenir, ve Batman’ın onu peşinden sürüklediği maceralara katılır. Batman dışında ailedeki herkesten daha iyi dövüşür, Batman’le kıyaslama konusunda ise tartışmalar vardır.ÇR’de çok derinlemesine incelenmediği için, Batman ile yaklaşık aynı seviyede dövüştüğü söylenebilir. Cassandra Cain okuma, yazma bilmemektedir. Bu yüzden de tüm Yarasa ailesinin en önemli özelliği olan dedektiflik, onda hiç gelişmemiştir. Tüm yarasa ailesinin sevdikleri ve güvendikleri birisidir. Ama yine de hepsi, haklı olarak ondan çekinirler.
58inci sayıdaki yazar-çizer kadrosunun değişimiyle, Batgirl’e yeni bir yol çizilir. Yazar herhalde daha genç okuyucuları çekmek amaçlı olarak Cassandra’yı başka bir şehre yaşamaya gönderir , ve orada Cassandra’nın topluma kabul edilme çabalarını , daha fazla konuşma ve daha fazla sosyalleşmeye çalışmasını görürüz. Başka bir çr’de olsa kabul görecek olan bu hareket, alışa gelmiş Cassandra’nın karakterine ters düştüğünden Cassandra’nın sadık hayranlarından çok tepkiler gelir.Bu yeni çizilen yol Arana, Robin, Darkhawk, Invincible gibi teen-age çr karekterlerinin hayatlarına çok benzediği için Batgirl’in o “Dışlanmışlar arasında yaşayan bir dışlanmış” tarzına alışan hayranlar , bu yeni Batgirl’ü sevmezler.
Belki yazar ileriye dönük çok güzel planlar hazırlamıştı ama tam o sırada diğer yarasa ailesinin karakterleriyle yaşanan cross-over’lar ve DC’nin yeniden şekillendirileceği yeni bir evren re-vamp çalışması esnasında o planlar kayboldu gitti. “One year later “da fanlar Batgirl’den uzaklaşır ve Batgirl çr’si iptal edilir. Bu revamp’den sonra ortaya çıkan Batgirl, çr serisininden tamamen farklı dır ve kötülük yolunu seçmiş bir katil olarak Assasin tarikatının başına geçmiştir. Bu Cassandra Cain hayranlarını iyice kızdırır. Bunun üzerine Cassandra’nın ilaçla kötü yolu seçtiği üzerine bir senaryo kurulur ve Cassandra eski haline geri döner, hayranların öfkesi biraz yatışır.
Şahsen ilk başta , bana oldukça itici gelen Batgirl ; zamanla beni sardı ve Cassandra’nın maceralarını merakla okumaya ve takip etmeye başladım. Cassandra’nın az konuşması yüzünden konuşma balonu az, hareketi ve aksiyonu çok olan bir çr okumak , normalde tarzım değildir; fakat yazarın senaryoyu dikkatlice işlemesi ve çizerin de bu senaryoyu ustaca çizim haline dökmesi beni gerçekten etkiledi. Yazarın okuma yazmadan dolayı , Batgirl’in beyninin sadece hareketlere göre şekillendirileceğini ve dövüş esnasında hareketleri önceden sezeceğini düşünme fikri tek kelimeyle muhteşem. Ne yazık 58. sayıdan sonraki fikirler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Evet, ben de 50. sayıdan sonra mutsuz olan fanlardanım.
Batgirl’in serüvenleri 73 sayı sürmüş, sonra çr’si DC evrenindeki revamp yüzünden kapatılmıştır. Ama o 73 sayının TPB’si bulunmaktadır. Özellikle ilk 50 sayıya ait TPB’nin ilginizi çekeceğine garanti veririm.Her çr fanının kütüphanesinde en az bir tane Batgirl TPB’si olması gerekiyor.
Yazan - Tunç Pekmen
Daha Çok İş Bölümü Yapacağız Uzun John

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails