13 Aralık 2008 Cumartesi

EYVAH KİTAP'ta Çizgi Roman Mesajı

Çizgi romanın ne olduğunu anlatmanın bin bir yolu var ve belki de en zarifini yazar Mine Soysal ilkgençlik için kaleme aldığı bir kısa öyküyle yapıyor. Çocukların okumasını arzulayan yetişkinlerin iyi niyetli olmakla birlikte hayli bilinçsiz ve yanlış tutumlarını ele alan yazar "Eyvah Kitap"ta çeşitli yaşlardan gençleri ve onların anne-babalarını çocukların-gençlerin dilinden anlatıyor.

Önce kitaptan aldığım parçaya bakalım, sonra kısa bir değerlendirme yapalım:

Mine Soysal
Günışığı Kitaplığı
"Bizimkiler Hep Kitap Okur"
Sayfa 31-37
Sinan
13 Yaşında
7. Sınıf


“Babası da ben de sürekli kitap okuyan insanlarız. Bu çocuk bizim aramızda büyüdü de, nasıl böyle oldu? Neden kitap okumuyor anlamıyoruz!”

Annemin son günlerde sıklıkla tekrarladığı bu söylevlerden fena halde bunalım. Kimle konuşursa konuşsun, benzeri cümleleri yineleyip duruyor. Kim bilir, okulda öğretmenlerle neler konuşuyorlardır!
***
Ağabeyimin yaptığı her şeyi yapmamın mümkün olmadığını anlatamıyorum onlara. Tolga tıpta okuyor ve cerrah olmak istiyor. … Onun severek okuduğundan bana ne? … Belki onun gibi “başarılı” olmayacağım. Belki ben ailemin yüzkarasıyım! Belki ben hep sadık bir çizgi roman okuyucusu olarak kalacağım. Belki abone olduğum gezi ve bilgisayar dergileri dışında hiçbir şey okumayacağım. … Ne olur yani? Dünya tersine mi döner?"

***
Alıntıyı okuyanlar belki "çizgi roman, ailenin yüz karası, başarılı olamayacağım" kavramlarını yan yana görünce kısa bir süre de olsa olumsuz yorum yapıldığını sanabilirler. Ancak yanılsama bir kez daha okuyunca kırılıyor.

Yazar, tersinleme (ironi) yaparak okurun bildiği gerçeği, çizgi roman okumanın önemini incelikle hatırlatıyor ve bu görüşü "gezi ve bilgisayar dergileri aboneliği" ile perçinliyor. Bu şekilde kitap okumanın bir kısım anne ve babanın anladığının ötesinde bir şey olduğunu hatırlatıyor. Tabii çizgi romanın tek başına değil, bir çok bilgiyle anlaşıldığı ve bilimden uzak olmadığının da altı çiziliyor.

Emeğinize aklınıza sağlık sayın Mine Soysal, kaleminize kuvvet.

GünışığıKitaplığı
Yorum - Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İÇinde"

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben küçükken ilk zamanlar istediği kitapları okutmayı çok seven babam , sonraları karikatürle ilgilenmeme çok kızardı. belkide tek gördüğüm çıplak figürleri orda olduğunu fark etmişti.o günden sonra elime hangi kitap geçse babam korkar oldu_korktu ama yersizdi. şimdi istediğim kadar kitap alıp rahatça okuyorum. beni durduramadı babam üstelik kitap bile yapıyorum şuan :)

Linkler

Related Posts with Thumbnails