4 Ekim 2008 Cumartesi

Çizgi Roman Solcu Mu?

İşte bu kapak yukarıdaki soruyu gündeme taşıdı: Tales From the Crypt, sayı 8, Ekim 2008.


Kapak- Sarah Palin balonu: "Biz 1950'lerde kurtulamadık mı sizden?"
Peki bu ciddi ve önemli sorunun ortaya atılması, bazı ateşli tartışmaların başlamsı için bir kapak yeter mi? Amerika'da genel seçim yaklaşıyor, Demokratlarla Cumhuriyetçiler kıran kırana bir yarış içindeler. Başkan adayları Mc Cain'le Obama son kozlarını oynuyorlar ve elbette çizgi roman dünyası da belli oranda taraf tutuyor.
Ancak gelişmeler ve yukarıdaki kapak çok ciddi bir itham ve saldırı ama daha da önemlisi hesaplaşmayı gündeme taşıyor: 1950'lere geri mi dönülüyor? Çizgi roman'ın bir parçası solcu mu?
Ne olmuştu 1950'de? Mc Cain'in yardımcısı olarak kamuoyuna sunduğu Palin'in kapağa taşınması neyi ima ediyor?
Önce Palin'in siyasi görüşlerini hatırlatmak belki de 1950'lere el atmadan önce yararlı olacaktır:
"Sarah Palin muhafazakar görüşleriyle bilinmektedir. Ölüm cezasını desteklemekte, eşcinsel evliliklerine karşı çıkmaktadır. Bununla birlikte yolsuzluklarla mücadelesi ve reform yanlısı yönüyle de dikkat çekmektedir. Kürtaj karşıtı Palin, hamileliğin ilk aylarında Down sendromu taşıdığını öğrendiği bebeği 2008 yılında dünyaya getirmiştir." (vikipedi)
Şimdi Cumhuriyetçilerin 1950'li yıllarındaki icraatlarını hatırlayalım: "Sorgulayan ve muhafazakar olmayan herkes Komünisttir, avlayın!"
Ek olarak şiddet, korku, yenilikçi, özgürlükçü her olası düşünce döenmin politikasına bir saldırı olarak algılandığından kişiler üzerinde kurulan baskılar yayınevlerine de sirayet ediyor, 1954 yılında Dr. Frederic Wertham "Seduction of the Innocent" (Masumiyetin Korunması) adlı kitabını yazarak fitili ateşliyor. Çocukların korunmasını hedef alıyor gibi görünen kitap ve tezi zamanla çizgi romanın sansürlenmesine dönüşmüş, sansüre ancak 1990'lı yıllarda başkaldırılmıştır.
Bu kitabın odaklandığı örnekler ve durumlarla Palin'in görüşlerini karşılaştırmakta yarar var. İşte kitabın dayandığı örnekler:
Korku ve şiddet alt yapılı çizgi romanlar yayınlayan EC Comics belli bir görüşün kaos yaratıcısı ajanları olarak algılanmakla birlikte çocukların şiddet ve korkuya yönlendirilmesi teziyle kapatılmıştır. Cinsellik barındıran veya ima eden herşey yasaklanmalıydı. Özellikle de öyle bir şey ima etmese de Batman ve Robin ilişkisi eşcinsel olarak ele alınmış mesela. Wonder Woman gibi "amazon" alt yapısı üzerine kurgulanmış kadın kahramanın çok güçlü oluşu da lezbiyenlikle özdeşleştirilmiştir. Bu şekilde çizgi romana sansür gelirken çizgi roman tarihinde çığır açan bir yayınevi de kapatılmıştır.
Polisiye, savaş, korku, bilimkurgu öyküleri içeren çizgi romanlar basan ve Kurtzman tekniği adı verilen çizgi roman çizme yönteminin de ev sahibi olan yayınevi bu şekilde kapatılmış, yıllarca da öyle kalmıştır.
Şimdi kapağı anlamlandırmak kolaylaşmış olmalı. Yıllar sonra silah kullanan, muhafazakarlığı erdem sayan, vatanseverlik adı altında şiddet yanlısı olan Cumhuriyetçi bir başkan yardımcı adayının ortaya çıkışı yayınevinin yıllar ötesine uzanarak tarihten ders alınması hatırlatan eleştirel kapağının önemini arttırıyor. Kapaktaki "Cadı avı"nın tekrarından korkuluyor. Ya da özgürlükçü, yenilikçi, sorgulayıcıların avından... İşte çizgi roman dünyasının yeniden tartışmaya açılmasına sebep olan gelişmeler bunlar.









,
,
Soldaki resim: Savage Dragon ve Barak Obama birlikte. IMAGE Comics sansür kuruluna ilk karşı çıkan yayınevidir. Savage Dragon karakteri de Eric Larsen'in "ateist" kahramanıdır.
Sağdaki resim: Daha önce aynı pozu Superman için çizen Alex Ross çizimini bizzat kendisi Obama için bir kez daha yorumlamış.
,
Kaynakça
Haber- io9
Kapak - Comics Worth Reading
Vikipedi
Wikiapedi
,
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails